volg doarpskeamer ed op facebook


logo wehelpen akkrum nes transp 150

logo oranjefonds kleiner

spandoek theater festival verkleind

 

Bigband Gruppo di Brasso uit Akkrum maakt zaterdag 21 september 2019 zijn debuut op het Theaterfestival Akkrum. Tijdens het evenement met tal van acts en optredens langs de kunstroute in het dorp spelen de ruim twintig musici een afwisselend repertoire. Ze doen dat op de Tsjerkebleek, de plek waar de centrale activiteiten van het theaterfestival plaatsvinden. Koren, zangers, musici, dansers en straatartiesten treden bij de ruim twintig kunstwerken op.

De twintig muzikanten van Gruppo di Brasso oefenen al sinds april van dit jaar. Hun repertoire is breed: van jazz en blues tot rock en pophits. Het initiatief voor de oprichting komt van Muziekvereniging Harmonie in Akkrum. Acht leden spelen ook in de bigband mee. Zij wilden wel eens andere muziek dan het fanfare-repertoire spelen. Dirigent Jelle Roeper uit Joure geeft leiding aan de band.

Na het optreden op zaterdag 21 september besluiten de muzikanten of ze doorgaan met het bigbandproject, dat nu nog op subsidiegelden draait. ,,We repeteren om de week op vrijdag boven de worstenmakerij van slagerij Spijkerman. Iedereen is heel enthousiast. Na ons debuut zien we wel wat er gebeurt’’, aldus Melissa Veenema van Gruppo di Brasso.

Festival
Het optreden van de bigband is direct na het middaguur op de Tsjerkebleek. Het Theaterfestival zelf is van 11.00 tot 16.00 uur. Het programma is per locatie verschillend. De tijdstippen van de optredens variëren, maar de hele dag door is er van alles te beleven. De organisatie is in handen van  Dreamteater Akkrum.

De deelnemende artiesten hebben elk een van de kunstwerken in Akkrum geadopteerd. In de meeste gevallen worden de optredens op het kunstwerk zelf gebaseerd. Langs de kunstroute in Akkrum hangen 22 doeken in de buitenlucht, nog eens veertien doeken staan rond jachthaven Tusken de Marren. De vier kilometer lange route dwars door Akkrum kan wandelend worden afgelegd.

Jeugd mag schilderen
Centrale plaats is de Tsjerkebleek, pal naast de Terptsjerke in Akkrum. Gedurende de hele dag vinden daar allerlei activiteiten plaats. Het kinderkunstatelier “Maak je meesterwerk” staat onder leiding van schilderes Denise Visser uit Nes. Kinderen kunnen daar hun eigen meesterschilderwerk maken. Voor jong en oud is er de gelegenheid om samen een dorpsschilderij te maken. Het meters grote doek wordt te zijner tijd in het dorp opgehangen. Op de Tsjerkebleek is muziek en is er een horecaplein. Inwoners kunnen hun er ook kunst eigen tentoon stellen of verkopen.

Figuranten
Inwoners die net als tijdens de New York-dagen in 2018 mee willen doen aan het straattheater, zijn van harte welkom. Acts en theater passend bij het thema kunst en figuranten bv. verkleed als kunstenaar, Rembrandt of levend beeld, vormen een prachtige aanvulling, aldus de organisatoren. Tijdens de duur van het Theaterfestival Akkrum kunnen bezoekers in zalencentrum De Lantearne op een groot scherm een bijzondere presentatie zien.

Meer informatie en inspiratie op de website van Akkrumer Dreamteater, die op de site van de Doarpskeamer ED in Akkrum is te vinden: doarpskeamer-ed.nl/akkrumer-dream-teater. Meer informatie bij Eelco Sixma Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0646-221943.

Bij de foto:
Het kleurrijke spandoek met de aankondiging van het Theaterfestival Akkrum is al een kunstwerk op zich.
Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Zoek op website

Juli 2020
Z M D W D V Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

In het nieuws:

Speurtocht!

Leuk! Op woensdag 8 juli 2020 vanaf 19.00 uur is er weer een speurtocht vanuit de Doarpskeamer.

speurtochtMet halverwege een pauzemoment voor iets lekkers.

Voor alle leeftijden. Kosten 2 euro. Kinderen onder de tien jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Van wie zijn deze kijkdozen?

Na het succesvolle kijkdozen-project, zijn alle dozen weer opgehaald.
De meeste kijkdozen zijn inmiddels weer bij de makers of maaksters.
Er zijn nog 2 dozen, van wie we niet weten wie ze heeft gemaakt. Weet je van wie deze kijkdozen zijn, of zijn ze van jou, stuur dan even een berichtje naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20200603 13215820200603 132207

 

Flinke subsidie van Oranje Fonds

Doarpskeamer ED in Akkrum/Nes heeft een flinke subsidie van Het Oranje Fonds gekregen. De bijdrage van 30.000 euro is is bedoeld voor de koop van het huidige onderkomen aan de Lange Miente. Dat onderkomen is permanent en wordt momenteel gehuurd.

Lees meer...

Beperkt weer open...

Per 1 juni 2020 mogen culturele instellingen weer open voor maximaal 30 personen, mits

-voorafgaand aan de bijeenkomst gecheckt wordt bij alle aanwezigen of zij verkoudheidsklachten hebben (zo ja, blijf dan thuis)

-mensen zich van tevoren aanmelden óf altijd in dezelfde vaste groep komen

-1,5 meter afstand houden mogelijk is in de ruimte

Aangezien onze ruimte beperkt is betekent dit dat de Doarpskeamer alleen gebruikt kan worden door kleine groepjes van maximaal 6 personen.

Wil je met een klein groepje gebruik maken van de Doarpskeamer dan graag even reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Doarpskeamer bestuur heeft besloten om de reguliere activiteiten voorlopig nog even niet op te starten.

Kijkdozen kijken!

Nu te zien in de etalages van de winkels in Akkrum: de mooiste kijkdozen!

DSC04059DSC04061

Lees meer...