volg doarpskeamer ed op facebook

logo wehelpen akkrum nes transp 150

spandoek theater festival verkleind

 

Bigband Gruppo di Brasso uit Akkrum maakt zaterdag 21 september 2019 zijn debuut op het Theaterfestival Akkrum. Tijdens het evenement met tal van acts en optredens langs de kunstroute in het dorp spelen de ruim twintig musici een afwisselend repertoire. Ze doen dat op de Tsjerkebleek, de plek waar de centrale activiteiten van het theaterfestival plaatsvinden. Koren, zangers, musici, dansers en straatartiesten treden bij de ruim twintig kunstwerken op.

De twintig muzikanten van Gruppo di Brasso oefenen al sinds april van dit jaar. Hun repertoire is breed: van jazz en blues tot rock en pophits. Het initiatief voor de oprichting komt van Muziekvereniging Harmonie in Akkrum. Acht leden spelen ook in de bigband mee. Zij wilden wel eens andere muziek dan het fanfare-repertoire spelen. Dirigent Jelle Roeper uit Joure geeft leiding aan de band.

Na het optreden op zaterdag 21 september besluiten de muzikanten of ze doorgaan met het bigbandproject, dat nu nog op subsidiegelden draait. ,,We repeteren om de week op vrijdag boven de worstenmakerij van slagerij Spijkerman. Iedereen is heel enthousiast. Na ons debuut zien we wel wat er gebeurt’’, aldus Melissa Veenema van Gruppo di Brasso.

Festival
Het optreden van de bigband is direct na het middaguur op de Tsjerkebleek. Het Theaterfestival zelf is van 11.00 tot 16.00 uur. Het programma is per locatie verschillend. De tijdstippen van de optredens variëren, maar de hele dag door is er van alles te beleven. De organisatie is in handen van  Dreamteater Akkrum.

De deelnemende artiesten hebben elk een van de kunstwerken in Akkrum geadopteerd. In de meeste gevallen worden de optredens op het kunstwerk zelf gebaseerd. Langs de kunstroute in Akkrum hangen 22 doeken in de buitenlucht, nog eens veertien doeken staan rond jachthaven Tusken de Marren. De vier kilometer lange route dwars door Akkrum kan wandelend worden afgelegd.

Jeugd mag schilderen
Centrale plaats is de Tsjerkebleek, pal naast de Terptsjerke in Akkrum. Gedurende de hele dag vinden daar allerlei activiteiten plaats. Het kinderkunstatelier “Maak je meesterwerk” staat onder leiding van schilderes Denise Visser uit Nes. Kinderen kunnen daar hun eigen meesterschilderwerk maken. Voor jong en oud is er de gelegenheid om samen een dorpsschilderij te maken. Het meters grote doek wordt te zijner tijd in het dorp opgehangen. Op de Tsjerkebleek is muziek en is er een horecaplein. Inwoners kunnen hun er ook kunst eigen tentoon stellen of verkopen.

Figuranten
Inwoners die net als tijdens de New York-dagen in 2018 mee willen doen aan het straattheater, zijn van harte welkom. Acts en theater passend bij het thema kunst en figuranten bv. verkleed als kunstenaar, Rembrandt of levend beeld, vormen een prachtige aanvulling, aldus de organisatoren. Tijdens de duur van het Theaterfestival Akkrum kunnen bezoekers in zalencentrum De Lantearne op een groot scherm een bijzondere presentatie zien.

Meer informatie en inspiratie op de website van Akkrumer Dreamteater, die op de site van de Doarpskeamer ED in Akkrum is te vinden: doarpskeamer-ed.nl/akkrumer-dream-teater. Meer informatie bij Eelco Sixma Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0646-221943.

Bij de foto:
Het kleurrijke spandoek met de aankondiging van het Theaterfestival Akkrum is al een kunstwerk op zich.
Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

In het nieuws:

De Doarpskeamer bedankt Hart voor Heerenveen

logo HvH

Lees meer...

Gezocht: stoeptegels (30x30)

Voor de bestrating bij de Doarpskeamer hebben we nog wat stoeptegels van 30 x 30 nodig. Heeft u er nog een paar liggen die u kunt missen, breng ze dan even op de Lange Miente 5.

Kindertheaterwerkplaats voorjaar 2020

Theaterwerkplaats  voorjaar 2020 start: 20 januari.

Voorbereiding Voorstelling “Vrijheid” bij de viering van 75 jaar bevrijding op 4 of 5 mei 

 

Het Akkrumer Dream Theater organiseert weer een vervolg van de kinder-theater werkplaats voor leerlingen van groep 5 t/m 8.
Onder deskundige leiding ga je aan de slag met improvisatie theater, houding en expressie vormen.

Eerst een gratis probeer les; daarna tien lessen 

Deze werkplaats gebruiken we nu ook om de voorstelling “Vrijheid” samen te maken en deze op een echt podium op 4 of 5 mei uit te voeren.

Docent: Marleen de Boer

Plaats: gym zaal SKF/BSO Akkrum

Dag: op MAANDAG; tijd : 14.15 -15.15 uur
gratis proefles op: 20/1( de werkplaats gaat door bij min. 10 deelnemers)

Lessen: 27/1, 3/2, 10/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 20/4 en een paar extra repetities voor het optreden op 4 of 5 mei

Prijs: 60 euro voor de tien lessen (deelnemers BSO 50 euro)

Opgave bij de proefles.

Info Akkrumer Dream theater Eelco Sixma 06 46221943 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFFICHE "DOAZEN" IS MAKKE

Poster_C_1.jpg

Spylsters MUTSEN binne los mei DOAZEN

 doazen.JPG

Twa jier lyn hat it Akkrumer Dream Theater de minsken fan Akkrum en omkriten, mar ek rûnom yn it lân in protte toaniel-leafhawwers, prachtige jûnen besoarge mei it stik ‘MUTSEN’, skreaun troch Christa Warmerdam. 

MUTSEN giet oer 5 suskes, dy’t elts jier in wykeintsje mei elkoar op fakânsje gean. As se wer in wykein mei elkoar op paad binne komt de 6de suster, dy’t jierren net mei west is, foar it ljocht. Dit jout fansels in protte argewaasje, mar fansels komt it op’t ein allegear wer goed.

MUTSEN is al mei al 11 kear suksesfol opfierd en raasde al gau om in weardige opfolger.

Lees meer...