hulpvraag

volg doarpskeamer ed op facebook

 

Onze sponsors:

Doarpskeamer ED is vanaf september 2019 gevestigd aan de Lange Miente 5 te Akkrum.

De Doarpskeamer is een ontmoetingsplek voor jong en oud in Akkrum/Nes. Actieve dorpsbewoners startten dit initiatief in een sloopwoning van woningcorporatie Elkien. Inmiddels is de bruisende dorpshuiskamer gevestigd in een pand in eigendom van de stichting en zijn er volop nieuwe plannen.

Op zoek naar een locatie
De stichting Doarpskeamer startte in 2018 met activiteiten op een tijdelijke locatie van woningcorporatie Elkien. Het was een woning die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Het bestuur wist dat ze dringend op zoek moesten naar een andere plek. In het dorp, dichtbij het centrum, kwam een woning vrij met daarnaast een schuur. De lokale aannemer die de woning te koop had gezet, stemde in met een overgangsperiode waarin de stichting de woning huurde en tijd kreeg om de benodigde financiën voor koop bij elkaar te krijgen. Een intensieve periode van fondsenwerving brak aan. Het resultaat was dat de stichting met hulp van gemeente, corporatie Elkien en de verworven fondsen de twee panden kon kopen zonder hypotheek. De woning was behoorlijk verwaarloosd en is met vereende krachten opgeknapt en ingericht. Zelfs de aannemer werkte als vrijwilliger mee. Inmiddels is ook de schuur geïsoleerd en geschikt gemaakt voor activiteiten.
Eigendom biedt kansen
‘Dat we de panden in eigendom hebben en daardoor lage vaste lasten is een enorm voordeel’, vertelt Eelco, voorzitter van het stichtingsbestuur. ‘In coronatijd kwamen we daardoor niet in de knel en konden met buitenactiviteiten en de hulptelefoon toch veel blijven betekenen. Natuurlijk hebben we wel kosten – denk aan de stijgende energiekosten – maar die kunnen we grotendeels dekken met de inkomsten van onze vaste en incidentele huurders o.a. de gemeentelijke ‘meitinkers’ die spreekuur houden bij ons, het preventieteam, de lifestylecoach en de GGD die hier een prikpunt heeft. Voor de activiteiten vragen we een symbolisch bedrag aan de deelnemers voor de kachel, de koffie en de thee. Dat mensen geen drempel ervaren om mee te kunnen doen, vinden we erg belangrijk.’
Activiteiten voor jong en oud
Inmiddels is er een groot aanbod van activiteiten. Naast de inloop die drie dagen per week open is, wordt er samen gegeten in de kook/eetgroep, is er een Quiltbee; een groep die samen aan het Quilten is, zijn er schildercursussen, knutselactiviteiten, een leesclub, een zing-in op de zondagmiddag en worden er presentaties en cursussen georganiseerd. Allemaal het werk van actieve dorpsbewoners. In het begin waren de activiteiten vooral gericht op ouderen. Inmiddels is er steeds meer voor alle leeftijden; van jong tot oud. Ook de Oekraïners die in het dorp opgevangen worden doen mee als deelnemer en cursusleider.

Toekomstplannen
De Doarpskeamer werkt samen met de kerk, plaatselijk belang en andere lokale organisaties en ondernemers. We willen de verbinding tussen dorpsbewoners onderling en de lokale organisaties versterken en activiteiten faciliteren. We hoeven niet alles zelf te doen maar willen een plek bieden aan initiatieven van anderen die helpen om de gemeenschapszin in het dorp te versterken. Er zijn plannen genoeg; het pand verduurzamen, zonnepanelen plaatsen en isoleren, nog meer mogelijkheden scheppen voor activiteiten', aldus het bestuur. Meer lezen?
Bezoek de website van Daorpskeamer ED, Akkrum/Nes

Pin It

Zoek op website

December 2021
Z M D W D V Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

In het nieuws:

Mini-energiebeurs voor energie en inkomen in Akkrum

energiebeurs2

 

Een mini-beurs waar bezoekers informatie over energie en inkomen kunnen halen. Het evenement is op touw gezet omdat voor veel huishoudens de energiekosten de pan uitrijzen. ,,We willen mensen helpen die daardoor financieel moeilijk rond kunnen komen’’, aldus de initiatiefnemers van Doarpskeamer Akkrum. Een groot aantal organisaties is op zaterdag 11 februari 2023 in Doarpskeamer Akkrum aanwezig om mensen te helpen.

Lees meer...

Voorleesuurtje groot succes

PHOTO 2023 01 31 16 30 09Doarpskeamer Akkrum heeft in samenwerking met de bibliotheek Akkrum het eerste voorleesuurtje georganiseerd. Het was een groot succes. Maar liefst veertig kleintjes van 1 tot 4 jaar hebben enthousiast geluisterd naar een verhaal over ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Na het verhaal werd er gezongen, geteld en gebabbeld over het rupsje. Ook konden de peuters zelf een boekje pakken en lekker gaan lezen en plaatsjes kijken.

Lees meer...

Valentijns-actie

PHOTO 2023 01 26 11 34 56       PHOTO 2023 01 26 11 34 51PHOTO 2023 01 26 11 34 50

Met Valentijn op 14 februari 2023 krijgen alle cliënten van de Thuiszorg, Buurtzorg en Oars in Akkrum/Nes en omgeving een lief klein cadeautje van de Doarpskeamer.

Lees meer...