volg doarpskeamer ed op facebook


logo wehelpen akkrum nes transp 150

logo oranjefonds kleiner

Op onze eerste vergadering van januari stond prominent op de agenda: de jaarplanning voor 2018. Belangrijk thema daarbij was vooral activiteiten zoeken waarbij mensen makkelijk kunnen aanhaken.

De VPRO had kort daarvoor, een prachtige documentaire uitgezonden waarbij een kijkje werd gegeven in de mogelijkheden die een kringloop winkel heeft te bieden. Mogelijkheden voor mensen die de door de maatschappij, tijdelijk, op non-actief waren gesteld;

  • doordat ze even niet mee konden komen in het dagelijkse tempo
  • of door langdurige ziekte
  • of door werkloosheid
  • of door een beetje anders te zijn dan de gemiddelde mens
  • of door gebrek aan een netwerk

Of.. er zijn zoveel redenen waardoor je buiten de boot kunt vallen, even niet mee kunt doen in het      snelle tempo van deze tijd.
Al snel was onze agenda gevuld, het leek ons prachtig om de mogelijkheden te onderzoeken om een kringloopwinkel in Akkrum/Nes te starten. Terwijl we de mogelijkheden onderzochten ontdekten we door het ‘Meet me at the Fountain’ project in het kader van Culturele Hoofdstad, hoezeer de behoefte aan gemeenschap hier leeft. Het kledinghuis, gratis vertrekt door woningstichting Elkien, bleek een prima plek om elkaar tijdens dit project te ontmoeten. Een plek om even een kopje koffie te drinken, plannen te maken, een overleg te plannen en/of samen iets te maken. En dus werden we bevestigd in ons idee dat een accommodatie waar je zo even binnen kunt lopen, een belangrijke plek kan zijn binnen een gemeenschap. Helaas was het kledinghuis van korte duur omdat het een slooppand was.
We hebben vervolgens verschillende mogelijkheden onderzocht en kwamen uiteindelijk toch weer bij woningstichting Elkien terecht. Opnieuw kregen we de beschikking over een pand van Elkien, aan de Rakswâl, waarbij naast de huur ook de nutskosten door Elkien worden betaald. Er werd een stichting opgericht en een bestuur gevormd en alle noodzakelijke zaken werden en worden geregeld. En sinds de opening van Doarpskeamer Ed in januari 2019 kunnen we verder bouwen aan deze voor ons dorp belangrijke ontmoetingsplek.

Al snel werd duidelijk dat de meeste vrijwilligers die Foar Elkoar draaiend hielden en houden, nu ook meedoen aan het opzetten en draaiend houden van de Doarpskeamer Ed. Na overleg zijn we tot de conclusie gekomen dat de doelstellingen van Foar Elkoar en de Doarpskeamer elkaar overlappen en dat het daarom zinniger is elkaar te versterken. Daarom hebben we met algemene stemmen besloten om de initiatiefgroep Foar Elkoar te laten opgaan in de Doarpskeamer Ed. Maar de ideeën van Foar Elkoar zullen blijven bestaan.

Op de website kunt u nog steeds de button vinden van We helpen. Dit landelijke initiatief blijven we actief openhouden met ondersteuning van de gemeente Heerenveen. We hebben daarvoor een facebooksite; Foar Elkoar Akkrum-Nes Ook binnen de doarpskeamer kunt u uw hulpvraag stellen. Belangrijkste speerpunt van Foar Elkoar en de Doarpskeamer is elkaar ontmoeten op een gemakkelijke manier; doarpskeamer Ed als ontmoetingsplaats voor- en door inwoners van Akkrum/Nes, elkaar helpen, elkaar ondersteunen, er zijn voor elkaar.

logo wehelpen akkrum nes 250

Zoek op website

Juli 2020
Z M D W D V Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

In het nieuws:

Speurtocht!

Leuk! Op woensdag 8 juli 2020 vanaf 19.00 uur is er weer een speurtocht vanuit de Doarpskeamer.

speurtochtMet halverwege een pauzemoment voor iets lekkers.

Voor alle leeftijden. Kosten 2 euro. Kinderen onder de tien jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Van wie zijn deze kijkdozen?

Na het succesvolle kijkdozen-project, zijn alle dozen weer opgehaald.
De meeste kijkdozen zijn inmiddels weer bij de makers of maaksters.
Er zijn nog 2 dozen, van wie we niet weten wie ze heeft gemaakt. Weet je van wie deze kijkdozen zijn, of zijn ze van jou, stuur dan even een berichtje naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20200603 13215820200603 132207

 

Flinke subsidie van Oranje Fonds

Doarpskeamer ED in Akkrum/Nes heeft een flinke subsidie van Het Oranje Fonds gekregen. De bijdrage van 30.000 euro is is bedoeld voor de koop van het huidige onderkomen aan de Lange Miente. Dat onderkomen is permanent en wordt momenteel gehuurd.

Lees meer...

Beperkt weer open...

Per 1 juni 2020 mogen culturele instellingen weer open voor maximaal 30 personen, mits

-voorafgaand aan de bijeenkomst gecheckt wordt bij alle aanwezigen of zij verkoudheidsklachten hebben (zo ja, blijf dan thuis)

-mensen zich van tevoren aanmelden óf altijd in dezelfde vaste groep komen

-1,5 meter afstand houden mogelijk is in de ruimte

Aangezien onze ruimte beperkt is betekent dit dat de Doarpskeamer alleen gebruikt kan worden door kleine groepjes van maximaal 6 personen.

Wil je met een klein groepje gebruik maken van de Doarpskeamer dan graag even reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Doarpskeamer bestuur heeft besloten om de reguliere activiteiten voorlopig nog even niet op te starten.

Kijkdozen kijken!

Nu te zien in de etalages van de winkels in Akkrum: de mooiste kijkdozen!

DSC04059DSC04061

Lees meer...