volg doarpskeamer ed op facebook

logo wehelpen akkrum nes transp 150

Wat is en doet het bûthúsbankje?
En voor wie is het bedoeld??

Het bûthúsbankje is een ploeg van een kleine 20 ouderen die op maandagochtend, tussen 10.00 tot 11.30/12 uur lekker kletsen over het leven. Het leven in allerlei facetten, van geboorte via leven onderweg naar van alles en nog wat, alles MAG besproken worden en niets MOET. Zo zijn er meerdere Thema’s/onderwerpen geweest als bv. winter, bevrijding, kerst verhaal, enz. en de lânferhuzers niet te vergeten van MMATF .
Het is niet aan leeftijd gebonden, de mensen die er nu bij zijn variëren tussen 65 en de 90 +.

Onder het genot van een kop koffie of thee lekker verhalen en herinneringen uitwisselen, kletsen over wat we vroeger aten, hoe wij de winters beleefden of hoe we speelden en naar school gingen en hoe we ons kleedden. Maar ook of we wel eens een engel hebben ontmoet.
De “Lantearne” is de plek van samenkomst. Daar lokt het ene verhaal het andere uit, en anderhalf uur is zomaar om en wordt al snel 2 uren. Deze verhalen draaien dan meestal uit op een thema, waar dan een eindresultaat uitkomt voor een kleine voorstelling, waarin zowel mannen als vrouwen meespelen, die nooit eerder op het toneel stonden.
Een gemêleerd gezelschap. Het is spannend om je eigen grenzen te verleggen maar het geeft ook energie en veel plezier.
Op dit moment is er even een deelnemers stop, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg tijd en aandacht is voor iedereen.

Hoe komen we aan de naam ?

Heeft u wel eens van het bûthúsbankje gehoord? Ja, zult u zeggen; Bij de boer in t bûthús.
Dat is wel in de goede richting. Daar komt het vandaan. Eerder zat men op het bûthúsbankje en kon men even lekker bijkletsen terwijl de boer achter de koeien, (met de hand) aan het melken was, en lekker meekletste.

Lijflied It Bûthúsbankje, (WIKO's) :

 'k Sjoch noch dat bankje, der éfter de kij.  Hiel gewoon sa stie it derbij.  Stie altiid ree bij mannich petear.  It bûthúsbankje it is der net mear.  Yn it midden van de bûthúsflier.  Stie it bankje faaks al mannich jier.  Bij de iene efter stamboekskij.  Bij een oar gewoane melkerij.  Bij simmer stie der faaks alline.  M'n molk dan meastal yn'e finne.  No stiit earne yn't forfál.  Want hij past net in sa'n lisbotstál. Hie m'n it hea fan'e wein dan yn'e golle.  Op it bankje fage m'n it swit dan fan'e holle.  Foar boer en feint in noflik sit.  Wér't m'n de tiid sa maklik dan forjit.  De moansternimmer mei syn bakje It wie ek faaks.  Dan wol syn plakje.  No stiit earne yn't forfàl.  Want hij past net in sa'n lisbotstàl.

Refr, laatste regel 2 keer aanhouden

Zoek op website

In het nieuws:

Vinyl Friday Succes


De eerste editie van Vinyl Friday is een groot succes geworden. Onder het genot van een hapje en een drankje is er volop gedanst en geswingd. Weer een leuk, voor herhaling vatbaar, evenement van de Doarpskeamer!
Beeld 15 02 2020 11 49 38

Eetclub

Eetclub3

Vinyl Friday

14 febr vinyl frid

Stem nu op ons!

heb je al gestemd

 

Lees meer...

Help Nederland vooruit!

Doarpskeamer ED is genomineerd om mee te doen met de actie van de ING: Help Nederland vooruit!

Lees meer...