hulpvraag

volg doarpskeamer ed op facebook

 

Onze sponsors:

ukraine flag mediumVerslag van de 2e Oekraïne-bijeenkomst.

Afgelopen woensdag vond de tweede contactbijeenkomst plaats voor gastgezinnen en iedereen die een bijdrage wil leveren aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Akkrum/Nes. De behoefte om ervaringen te delen en problemen samen te bespreken was groot. Opvang in je gezin is een intensief en soms verrassend gebeuren! Veel persoonlijke verhalen passeerden de revue. Maar hoe moeilijk het soms ook is, niemand heeft spijt of is van plan het bijltje er bij neer te gooien.

Aan de orde kwam de nijpende financiële situatie van een groot aantal gasten. Het is heel lastig om aan alle Nederlandse regels te voldoen voor men een werkende bankrekening kan openen! Pas dan kan men werk zoeken of vrijwilligerswerk doen! En dat is wat veel Oekraïners toch heel graag willen!

Er blijken veel verschillen in cultuur en gewoonten te zijn tussen Nederlanders en Oekraïense gasten. Dat kan lastig zijn, maar het kan ook waardevol en verrijkend zijn om van elkaar te leren. De prachtige activiteiten die er al georganiseerd zijn, b.v. het taart-eet-feest en het bezoek aan Aqua Zoo, dragen bij aan herkenning, begrip en contact. 

Henk Hooiveld (directeur van de o.b.s.) vertelde over de organisatie van, en de ervaringen tot nu toe met het onderwijs aan de kinderen. Het is een zoektocht, maar gelukkig is het nu zover dat er voor alle kinderen onderwijs mogelijk is. Alleen de kinderopvang voor de jongsten is nog niet geregeld.

Wietse Lemstra toonde de nieuw ontwikkelde site “akkrumhelpt.nl”. Daarop kun je veel nuttige informatie vinden. Er wordt een mogelijkheid aan toegevoegd waarop vraag en aanbod van goederen en diensten gekoppeld kunnen worden. Om hier ook breder bekendheid aan te geven wordt er binnenkort een facebook account geopend.

Aan het eind van de avond nam één van onze Oekraïense gasten het woord. Ze vertelde over de zorgen en angsten die er leven, over de ervaringen in Nederland en over de verschillen tussen Oekraïners uit de diverse regio’s van dat grote land. Uit de grond van haar hart bedankte ze voor het begrip en de opvang die de mensen krijgen in Akkrum/Nes. 

Al met al was het een waardevolle avond, die op 20 juni een vervolg krijgt.

Pin It

Zoek op website

Oktober 2022
Z M D W D V Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

In het nieuws:

Flower-Power insiratie

FlowerPower Festival

Zaterdag 27 augustus 2022 is er in Akkrum het FlowerPowerfestival. Van 12 uur s ‘middags tot 11 uur s ‘avonds zal er op de Tsjerkebleek en het Heechein van alles te beleven zijn in de sfeer van de jaren 60 en 70. Alle inwoners van Akkrum/Nes, van groot tot klein en van jong tot oud, zijn van harte welkom. De intree is gratis.

Het initiatief komt van It Akkrumer Dreamteater in samenwerking met de Doarpskeamer, Akkrum/Nes Centraal, de Merkecommissie en ondernemersvereniging VOAN.

Het festival moet één groot theater worden, met heel veel muziek, dans, theater, workshops en vele andere activiteiten, allemaal in het teken van hippies en provo's.

De organisatie verwacht dat alle bezoekers in FlowerPower-outfit het festival komen bezoeken. Hoe leuk is het om 2e hands of je oude kleding op te pimpen tot hippiekleding. Om daarvoor ideeën op te doen zullen er in de maanden mei en juni wekelijks op de woensdagavond van 19.30 tot 21,30 uur inspiratie-avonden worden georganiseerd in de Doarpskeamer. De 1e avond is op woensdag 18 mei en de laatste avond is 29 juni. Er zullen allerlei voorbeelden zijn van FlowerPower-kleding voor groot en klein en er je kan er ook zelf aan de slag . 

Bezoekers kunnen hun eigen oude of 2e handkleding mee nemen (broek, rok, shirt o.i.d., waar een hippie-outfit van gemaakt kan worden, d.m.v. beschilderen, knippen, versieren en naaien, samen met creatieve vrijwilligers. De Doarpskeamer zorgt voor bij-materialen, zoals kralen, kleine stoffen, wol e.d. Iedereen is welkom.

Zie hiervoor ook de volgende link: https://www.doarpskeamer-ed.nl/images/nieuws/2022/presentatie%20flower%20power%20outfit%20kort.pdf

Samen lekker eten

SamenEtenSamen eten is gezelliger dan alleen. Op 15 juni is er een maaltijd in  de Lantearne die wordt georganiseerd door de gemeente Heerenveen. Een heerlijke maaltijd voor bewoners uit Akkrum en Nes, die graag een keer gezellig met anderen willen eten en niet een potje voor zich zelf te hoeven koken. Mensen zijn welkom vanaf 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. We beginnen met koffie of een drankje. Graag voor 8 juni opgeven door een.mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FlowerPower Inspiratie Avonden

logo flower powerZaterdag 27 augustus 2022 is er in Akkrum het FlowerPower festival. Van 12 uur 's middags tot 11 uur 's avonds zal er op de Tsjerkebleek en het Heechein van alles te beleven zijn in de sfeer van de jaren 60 en 70. Alle inwoners van Akkrum/Nes, van groot tot klein en van jong tot oud, zijn van harte welkom. De intree is gratis.

De organisatie verwacht dat alle bezoekers in FlowerPower-outfit het festival komen bezoeken. Hoe leuk is het om 2e hands of je oude kleding op te pimpen tot hippiekleding. Om daarvoor ideeën op te doen zullen er in de maanden mei en juni wekelijks op de woensdagavond van 19.30 tot 21,30 uur inspiratie-avonden worden georganiseerd in de Doarpskeamer. De 1e avond is op woensdag 18 mei en de laatste avond is 29 juni. Er zullen allerlei voorbeelden zijn van FlowerPower-kleding voor groot en klein en er je kan er ook zelf aan de slag .

Lees meer...