volg doarpskeamer ed op facebook

 

Onze sponsors:

happystonesAkkrum - De Happy Stones uit Akkrum en Nes worden Happy Tegels. De honderden beschilderde stenen worden in beton gegoten, in de vorm van een tegel. Het initiatief daartoe komt  van Sietze Eelsingh, die na een vakantie op Terschelling het idee van de Happy Stones mee naar Akkrum/Nes nam. De betontegels met daarin de kunstig beschilderde keitjes krijgen op diverse plaatsen in Akkrum en Nes een mooi plekje en zijn een blijvende herinnering aan dit mooie project.

Doarpskeamer Akkrum neemt de uitvoering van het Happy Stones-tegelproject ter hand. De vrijwilligers ervan hebben al een aantal proeven gemaakt. De tegels van zo'n dertig centimeter in het vierkant bestaan uit de beschilderde steentjes, die sinds de start van het project vijf maanden geleden op tal van plekken in Akkrum en Nes zijn neergelegd en daarna aan hun zwerftocht zijn begonnen.

De stapel stenen groeide in korte tijd en groeit nog steeds. Sommige mensen namen stenen even mee naar huis, omdat het te moeilijk was om er meteen afstand van te nemen en ze direct een nieuwe plek te geven, mensen werden er blij van, vertellen Hennie Sixma en Agnes Kruiper van Doarpskeamer Akkrum/Nes. Vooral dat laatste was de opzet van het Happy Stones-project, dat ook in andere plaatsen werd gedaan. Er waren zelfs kinderen die de gevonden stenen mee naar bed namen. Elke week werden op drie verschillende plaatsen kratten met stenen gevuld, die gratis beschikbaar werden gesteld door zand- en grindhandel  Reidinga en Handelsonderneming Dam. De stenen vonden gretig aftrek, vaak waren de kratten na een paar dagen weer leeg. Via foto's op Facebook konden de stenen worden gevolgd. Heel veel stenen zijn Nederland door gereisd, zelfs tot in het buitenland. Het beschilderen, verstoppen en zoeken van de Happy Stones lijkt nu aan het afnemen, hoewel er nog steeds inwoners zijn die kunstwerkjes maken en verstoppen.

Vijf maand geleden nam Sietse Eelsingh het initiatief en startte het Happy Stones- project in Akkrum/Nes. Honderden stenen werden geverfd met bloemen, gezichten, stripfiguren en fantasietekeningen, vaak echte kunstwerkjes. De zoektocht naar de verstopte stenen was vervolgens een goede reden voor een  wandeling door beide dorpen. Groot en klein, jong en oud deden mee aan het beschilderen, verstoppen en zoeken. Zelfs bewoners van zorgcentrum Leppehiem hebben stenen beschilderd. Voor sommigen werd het beschilderen bijna een verslaving.

Oproep:
Kom met je gevonden of gemaakte stenen op zaterdag 5 juni, tussen 10 en 12 uur, naar de Doarpskamer Akkrum/Nes aan de Lange Miente 5 in Akkrum. De stenen worden daarna in betonnen mallen geplaatst, zodat er een groot aantal Happy Tegels kunnen worden gemaakt.

Opgave is niet nodig, kom langs en vergeet niet je stenen mee te nemen.

Pin It

Zoek op website

Juni 2021
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

In het nieuws:

tegel eruit, plant erin

tegeltuin

Wanneer en wat?

Op 25 juni a.s. komt Elkien tussen 09.30 uur en 12.30 uur bij u in de straat met mooie plantenpakketten t.w.v. € 25,-. In ruil voor een tegel krijgt u er één gratis!* U kunt direct aan de slag om uw tuin een stukje groener te maken, want we doen er ook nog een emmer tuinaarde bij.

U kunt zich voor deze actie ook opgeven via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Zolang de voorraad strekt.

We gaan naar Den Haag.

Morra22Beste vrijwilliger/ poppenmaker van Kamp Morra,
Wij gaan naar Den Haag! Ga je mee?
Bij het dorp Morra stonden op 2 april 4.222 poppen in een weiland. Deze poppen staan symbool voor de kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen, zoals Kamp Moria, in Griekenland, verblijven. Op 14 april ontvingen de Tweede Kamerleden uit Friesland, Groningen en Drenthe en de woordvoerders asiel en migratie van alle partijen een brief over Kamp Morra met als titel: ‘Belofte maakt schuld’.  
Lees meer...

Happy Stones-lawine voor Happy Tegels

20210605 Doarpskeamer HappyTegels 7 500Een lawine aan fraai beschilderde Happy Stones kwam zaterdag 5 juni 2021 langs op de Lange Miente in Akkrum. De tafels van Doarpskeamer Akkrum-Nes lagen vol met kleurrijke werkjes, niet alleen schilderingen maar ook met stiften gekleurd en sommigen met heel fraaie teksten of zelfs complete gedichten.

Lees meer...